Tre måneder efter, Camilla Richter Friis van Deurs tiltrådte stillingen som Københavns nye stadsarkitekt i foråret 2019, blev hun kørt ned i en alvorlig ulykke. Hun var på cykel, og ikke langt fra Rådhuspladsen, på HC Andersens Boulevard, blev hun overset af en højresvingsbilist, “en turist”, som hun siger, og havnede på hospitalet med brækket ankel.

Vi forbyder derfor nu højresving i København, siger stadsarkitekten med et grin.

I noget tid måtte hun udføre sit arbejde fra hospitalssengen, og siden på krykke, noget der ærgrede hende. For hun er glad for at jobbet fører hende rundt i byen og se byens udvikling på egen hånd lige som hun sætter pris på at besøge mange af de arkitekter, som tegner projekterne, for så kender hun deres argumenter og kan bedre indgå i dialogen med politikerne senere.

Før hun blev stadsarkitekt var Camilla Richter Friis van Deurs partner i tegnestuen Gehl Architects og har her arbejdet med at gøre storbyer i hele verden mere menneskevenlige og bløde. I Københavns nyeste bydel, Nordhavn, var hun som rådgiver med til at sikre et stort fokus på kantzoner - arealet hvor bygningen møder uderummet, og det private rum det offentlige.

Camilla Richter Friis van Deurs har forsket i danskernes brug af uderum, både i byerne og på landet. Generelt bruger vi byens rum mere, når vi bor i små boliger, mens folk på landet, der priser den skønne natur, de bor i, sjældent er ude i den. Som tidligere partner hos Gehl Architects er hun skolet i, at godt menneskeligt bydesign handler om skala, detaljer og materialer mere end om enkeltstående bygningers totalform.

 

Serien Stadsarkitektens blik er blevet til med støtte fra Dreyers Fond og Statens Kunstfond.

Tilrettelæggelse, interview og klip: Niels Bjørn

Research: Tue Sørensen

Redigering, montering og mix: Maiken Vibe Bauer

Share | Download
Podbean App

Play this podcast on Podbean App